top of page
Yazarın fotoğrafıEbru

Mindfulness Sembolü

Tanım: Kalbin Mevcudiyeti.

Bu karakter mindful farkındalığın birbiriyle ilişkili iki yönünü tanımlar; zihin ve kalp.

Mindfulness geleneksel olarak kişinin içsel ve dışsal deneyimine yargısızca, açıklıkla ve nezaketle baktığı farkındalık hâli olarak tanımlanır. Kendinizle ve diğerleriyle bağlantılı olma niteliğini hissettiğiniz kalp merkezli bir farkındalık söz konusudur.

Mindfulness bir ‘oluş hâlidir’ (being state). Öfkeli, yargılayıcı ve kapalı olduğunuz ‘oluş hâli’nden farklıdır. Hem mindful bir hâlde olup hem de böyle bir davranış

sergileyemezsiniz.

Mindfulness aynı zamanda yaygın bir şekilde, oturarak yapılan meditasyon ya da yürüyüş meditasyonu gibi farkındalık uygulamalarıyla ve yoga gibi mindful hareket pratikleriyle de ilişkilendirilir.

Mindfulness’ı değerlendirmenin en basit yolu beş duyumuz aracılığıyla çevremizden, anılarımızdan, düşüncelerimizden, duygularımızdan ve duyumlarımızdan algıladığımız sürekli değişen deneyim akışına ne şekilde cevap verdiğimize bakmaktır. Yargılayarak, iğneleyici öz eleştiriyle mi cevap veriyoruz yoksa anı açıklık, sevgi ve şefkatle karşılayabiliyor muyuz? Örneğin beden imajımızı düşündüğümüzde ya da kariyerimizi veya ilişkilerimizi, kendimize nezaketle mi bakıyoruz yoksa eleştirel miyiz? Kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilir miyiz?

Dünyayı ne şekilde algıladığımız ve deneyimlediğimiz sabit değildir, dikkat aracılığıyla, deneyimimize bilerek ve isteyerek bakmakla değişebilir. Meditasyonda, deneyimimizi yargı, öfke, utanç, mahcubiyet lensleriyle filtreleyerek deneyimimize kapalı bir hâle geldiğimizin farkına vardığımızda, yıkıcı düşünce süreçlerini kesintiye uğratabilir ve dikkatimizi nefesimize geri getirebilir ya da şefkat meditasyonunda bilinçli olarak yargısız bir farkındalık niteliği uyandırabiliriz.

Mindfulness pratiği bir şekliyle tüm spiritüel geleneklerde yer alır. BM meditasyon pratikleri daha ziyade Budist geleneği baz alır ve 2000 yıl öncesine dayanır. Geleneksel Budizm'de mindful farkındalıkla ilişkilendirilen dört nitelik ya da lens vardır; şefkat, denge, neşe ve nezaket. BM meditasyonlarında ve koçlukta öğrencilere bu nitelikleri baz almalarını hatırlatırız.

Her birimiz hayatımızın farklı yönlerinde daha fazla ya da daha az mindful olacağız. Kimimiz çevreye karşı son derece mindful olurken davranışlarımızın başkaları üzerindeki etkilerine dair daha az mindful olabilir. Aileyle, arkadaşlarla, bedenimizle, kariyerimizle, fiziksel görünüşümüzle ilgili olarak daha fazla ya da daha az mindful olabiliriz.

Durum ne olursa olsun, deneyimimize meditasyon aracılığıyla bakma, deneyimimizde yüzeye çıkan her ne ise ona karşı açık, nazik ve sevgi dolu olmayı araştırma pratiği, nefes farkındalığıyla modüle edildiğinde hayatlarımızı dönüştürebilir. Eski düşünme paternlerini kırabilir, ilişkilerimizi değiştirebilir, bedenimizde var olma hissimizi derinleştirebiliriz. Araştırmalar mindful farkındalığın fiziksel rahatsızlıkları bile şifalandırabildiğini gösteriyor.

635 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page